Leker: ikke for alle

Det er lett å tenke at stigmatiseringen av kvinner ikke er noe som “skjer nå” og at kvinnekampen var over på femtitallet. Men titt og ofte kommer det eksempler på hvordan større kjeder og selskaper ubevisst eller bevisst medvirker i undertrykkingen av kvinner og jenter verden over.

Senest var Marvel ute med en leketøyskolleksjon til den nyeste filmen deres om The Avengers, hvor det er flere mannlige superhelter blant én superheltinne.

Denne superheltinnen, Black Widow, har de derimot valgt å ikke representere i leketøysform, noe som gjør at jenter som ønsker å leke med The Avengers-figurene mister muligheten til å leke med en kvinnelig helt. Dette er som å fortelle jenter verden over at de ytterst få kvinnelige karakterene som ikke er totalt hjelpeløse likevel ikke er bra nok til å komme som actionfigur når de må konkurrere med mannlige karakterer. Jenter som ønsker å leke helter blir tvunget til å velge menn, og gutter får ikke muligheten til å velge kvinnelige actionfigurer de heller.

Kanskje grunnen til at gutter synes det er “umulig” å leke som jenter er fordi jenter på film, på tv og i tegneserier som regel bare er “til pynt” og hovedsaklig eksisterer som objektiv for guttenes handlinger.Hvor mange spill handler ikke om å seire over det onde for å vinne jenta? Det er fullt forståelig at det er vanskelig å overføre passive karakterer til leken, spesielt når gutter fra de er små av blir opplært til å være aktivt handlende. Når det da finnes så få kvinnelige karakterer som er subjekter med egne ønsker, tanker og handlingsmotiver er det svært synd at disse skal frarøves barna, og spesielt jentene.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s